Hos Bergslagens Energi och Kamin finns kaminer, vedspisar och kakelugnar i alla prislägen och storlekar. Vi har brinnande demoex i vår butik i Lindesberg. Kom in och titta och värm dig. Samtidigt får du professionell rådgivning och svar på dina frågor om du vill. Vi levererar kaminer och vedspisar från de flesta märkena på marknaden.

Vad ska man välja?

Alternativen är många – från små kasetter eller lättare kaminer i plåt och gjutjärn till tyngre kakelugnar och murspisar. Det gäller att tänka igenom sina behov och förutsättningar noggrant innan man slår till.

Mest populära är braskaminer i plåt och täljsten. Plåtkaminen passar till exempel bra i rum där man snabbt vill ha upp värmen. De blir snabbt varma och sprider sin värme bara några minuter efter att elden tagit fart. När elden brunnit ned svalnar de ganska snart. Den tyngre täljstenskaminen är trögare i starten och ger inte samma intensiva värme, men när stenen väl blivit genomvarm efter en stunds eldning ackumulerar den värmen. När elden falnat är stenen fortfarande mycket varm och svalnar långsamt – det tar flera timmar.

Har du en öppen spis är en insatskassett ett bra alternativ. Den är förhållandevis billig och ökar verkningsgraden i spisen med många hundra procent. Oavsett vilken kamin man väljer är det viktigt att tänka på vilket rum den ska placeras i. Ju större rummet är, desto större bör kaminens brännkammare vara.

Även designen är viktig. En braskamin är en möbel och inte något som placeras nere i pannrummet. Se därför till att hitta en kamin som passar till rummet och övrig inredning. En annan viktig aspekt av designen är hur mycket insyn man har till elden. Många vill se så mycket av brasan som möjligt och väljer då en kamin med mycket glas. Men ju mer glas du har desto högre blir kraven på skötsel och eldningsteknik. Annars är det lätt att glaset sotar igen.

Kakelugnen är en vacker, klassisk eldstad där verkningsgraden, det vill säga den energi som återvinns ur mängden tillförd energi i form av ved, är hela 87 %. Det tar ett helt dygn för en kakelugn att svalna helt efter eldning! Idag kan kakelugnen bli ännu mer effektiv med en fläkt.

 

Butiksadress
Järnvägsgatan 7
LINDESBERG
 

Telefon
0581-500 20
070-300 76 76

Copyright © All rights reserved
Bergslagens Energi & Kamin AB

Webbproduktion Swesco Media